woensdag 5 juni 2013

Herhalingscursus Heftruckchaffeurs veplicht ?


Regelmatig krijg ik bij HOC de vraag hoe lang het heftruckcertificaat geldig is dat HOC uitgeeft. HOC heeft nl. wel een uitgifte datum op het certificaat en de pas staan, maar geen einddatum.

De meeste opleiders hanteren een geldigheidsduur van vijf jaar. Hier is iets voor te zeggen, je zou er van uit kunnen gaan dat na vijf jaar een gedeelte van de kennis is weggezakt en dat er nieuwe regelgeving is waar heftruckchauffeurs van op de hoogte moeten worden gesteld.

Waarom staat er dan geen einddatum op het certificaat van HOC Opleiding en Training ?

De reden hiervoor is dat er nergens in de Arbowet staat dat je als heftruckchauffeur verplicht bent iedere vijf jaar een opfriscursus te volgen. De Arbowet is nl. een raamwet. Hij geeft de grote lijnen en de spelregels aan, maar je zult er betrekkelijk weinig 'keiharde' bepalingen in vinden.

Af en toe bel ik de Arbeidsinspectie (nu Inspectie SZW), om te vragen hoe vaak heftruckchauffeurs bijgeschoold moeten worden. Meestal krijg ik als antwoord dat werkgevers moeten kijken naar de werkzaamheden die heftruckchauffeurs uitvoeren. Is het een risicovolle omgeving of juist niet ? Zijn de werkzaamheden risicovol of juist niet ? Aan de hand daarvan kunnen werkgevers zelf bepalen om de hoeveel jaar heftruckchauffeurs bijgeschoold moeten worden. In risicovolle omgevingen moet er misschien wel iedere 3 jaar bijgeschoold worden ! Je kunt je ook voorstellen dat als je één keer in de week de heftruck gebruikt om een pallet weg te zetten, in een hal waar niemand loop, de risico’s niet zo groot zijn.

Omdat de Arbowet een raamwet is mag je als werkgever de bijscholingsfrequentie zelf bepalen, de Inspectie SZW zal tijdens een bezoek of na een ongeluk beoordelen of de werkgever wat dit onderdeel betreft aan de wetgeving heeft voldaan.

In de meeste situaties zal vijf jaar de meestal ideale termijn zijn voor een herhalingscursus voor heftruckchauffeurs.
 

2 opmerkingen:

  1. Wat ik me wel echt afvraag in deze uitleg van de hoc is ?
    hoe zit het nou in elkaar want er word gesproken over dat er een heftruck rijbewijs moet zijn maar daar in tegen zeggen ze dat je een cursus moet volgen voor een certificaat te halen om een heftruck te mogen besturen cq te gebruiken waarom word er gezegd in eerste instantie dat je eigenlijk niks nodig bent om met een heftruck te werken alleen wel enige ervaring dat zou naar mijn idee al afdoende zijn om in en met een heftruck te werken of word dit niet zo uitgelegd en verteld in het voorwoord waarom is deze cursus en waarvoor kan worden gevolgd evt etc snap ik best wel en dat er na loop van de tijd er regelmaat en ook de sleur in kan komen met werken maar ik ben van mening dat er wel duidelijk moet worden gemeld dat je niet zo maar als een leek op een heftruck kan stappen en er mee werken mag dus waarom is de regelgeving hierin wel zo makkelijk vraag ik me af vooral in de petrochemie is de veiligheid nummer één ik zou graag een duidelijke uitleg hier over willen horen want
    Het is voor mij een punt van hoe de info door het bedrijf word weer gegeven zodat er geen verwarring komt tóch m.v.g Henry

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Henry,

    De regelgeving vanuit de Arbowet is als volgt:
    In de Arbeidsomstandighedenregelgeving i.c. artikel 7.17C Arbobesluit is bepaald dat een bestuurder van een heftruck over specifieke deskundigheid moet beschikken. Dit betekent dat zij met de bediening en de aard van het werktuig vertrouwd moeten zijn. De werkgever dient dat te beoordelen. Daarbij is niet direct de wettelijke verplichting van een certificaat opgelegd. Maar met een certificaat dat na een speciale opleiding is afgegeven door een door de branche erkende opleidingsinstituut kan in het algemeen aangetoond worden dat een persoon over specifieke deskundigheid beschikt.

    Medewerkers moeten goed opgeleid en getraind zijn zijn om op een veilige manier hun werk te doen.
    De inhoud van de opleiding is belangrijk, Iedere opleider van heftruckchauffeurs kan zelf een naam geven aan het bewijs dat afgegeven wordt na het volgen van een training. Ook de inhoud van de training wordt bepaald door de opleider, de overheid heeft hier geen regels voor opgesteld.

    De petrochemie heeft zelf een certificeringssysteem, dit wordt een SOG-diploma genoemd.

    Ik hoop dat je hiermee voldoende informatie hebt.

    Hilda Bolhuis

    BeantwoordenVerwijderen