maandag 1 juli 2013

Code 95, gebruik trainingen die je sowieso moet doen !



Vrachtwagenchauffeurs moeten iedere vijf jaar 35 uren aan nascholing besteden. Voor de transportsector is dit een zware belasting in deze moeilijke tijd.

Opleiders spelen hier natuurlijk op in. De laatste tijd zie ik veel pakketaanbiedingen voorbij komen, waarbij transportbedrijven tegen relatief lage kosten de totale 35 uur kunnen invullen. In het pakket zitten vier à vijf opleidingen, die een chauffeur kan volgen en waarmee aan de nascholingsplicht van 35 uur wordt voldaan.

Maar is dit wel zo voordelig ?


Ik heb eens goed gekeken naar deze pakketten en wat je ziet is dat bedrijven uit een beperkt aantal  opleidingen kunnen kiezen. Opleidingen waarbij je grote groepen kunt vormen, waardoor de kosten laag blijven. Op zich is hier niks mis mee, mits de chauffeur deze opleiding ook nodig heeft!

Er zijn opdrachtgevers die bepaalde certificeringen eisen van chauffeurs en ook vanuit de Arbowet zijn er scholingsverplichtingen. Voorbeelden hiervan zijn VCA, ADRbijscholing voor kraanmachinisten en deze opleidingen vallen ook onder de code 95!

Als bedrijven kijken naar hun reguliere scholingsverplichting en kijken wat onder de code 95 valt, dan zijn ze een eind op weg naar de 35 uur.

Laatst kwam de buitendienstmedewerker van HOC bij een bedrijf waar ze gebruik maken van een pakket. Een groot aantal chauffeurs rijdt bij dit bedrijf op een heftruck en de opleiding hiervoor zat niet in het pakket dat het bedrijf had gekozen. De chauffeurs hadden de opleiding echter wel nodig.
De eendaagse cursus "Veilig werken met de heftruck" telt voor 7 uur voor de code 95, maar zat niet in het pakket. Dit zijn extra kosten.

Chauffeurs die geen werk hebben en die hun code 95 zelf moeten bekostigen geef ik het advies: "Kies voor opleiding waarmee je je kansen op de arbeidsmarkt vergroot". Met een heftruckcertificaat of een VCA-diploma heb je zeker een streepje voor bij een sollicitatie.

Hilda Bolhuis
HOC Opleiding & Training BV


Geen opmerkingen:

Een reactie posten